یادْ نِگار

یادْ نِگار

امروز بیستم شهریورماه ، زادروز زنده یاد «پرویز پورحسینی»، بازیگر توانا، محبوب و نامدار سینمای ایران است. روز 20 شهریور، همچنین سالروز تولد «پژمان جمشیدی» و «نسرین نصرتی» (فهمیه معمولی در سریال پایتخت) است.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران، پرویز پورحسینی منجیلی  در ۲۰ شهریور ۱۳۲۰ در تهران زاده شد و در کودکی به‌واسطهٔ کارش در صحافی با کتاب و کتاب‌خوانی آشنا شد و به هنر و ادبیات گرایش پیدا کرد. او در ۱۲ سالگی پدرش را از دست داد و ناچار بود تا به سختی کار کند.
پرویز پورحسینی در کنار کار، تحصیلش را هم در کلاس‌های شبانه، در مدرسهٔ خزالی ادامه داد و از سال ۱۳۳۹ بازیگری را در کلاس‌های شبانهٔ اداره هنرهای دراماتیک آغاز کرد.

پورحسینی در سال ۱۳۴۰، نمایش مرد گل بدهی را به کارگردانی حمید سمندریان در سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران اجرا کرد.  پس از تشکیل گروه «پازارکاد»، نمایش‌هایی مانند شش شخصیت در جستجوی نویسنده، لئو کادیا، مرغ دریایی و آندورا را به اجرا گذاشت و در سال ۱۳۴۶، نمایش‌های حکومت زمان خان و استریپ تیز و کارول را در ادارهٔ تئاتر به صحنه برد.
او همچنین در سال ۱۳۴۸ به دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و در رشتهٔ بازیگری به تحصیل پرداخت و همزمان با ورود به دانشگاه، همکاری خود را با کارگاه نمایش آغاز کرد.
نمایش‌های اودیپ، معلم من پای من، باغ آلبالو، ویس و رامین، انسان حیوان تقوا و جان نثار کالیگولا و اورگاست، حاصل این همکاری بودند. نمایش‌های شهر ما و نظاره مرگ نیز از همکاری‌های او با گروه تئاتر «پیاده» در آن سال‌ها بود. وی از سال ۱۳۵۵ تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، در نمایش‌هایی چون خاطرات و کابوس‌ها، شیون، استعاذه، و جنایت و مکافات به ایفای نقش پرداخت. او پس از انقلاب نیز با نمایش‌هایی مانند دکتر فاستوس، ماهان کوشیار، معمای ماهیار معمار، چراغ گاز، افسانه اندوه، شب یهودا و بازجویی به فعالیت‌های هنری خود ادامه داد. 

زنده یاد پورحسینی در سریال‌های تلویزیونی نیز به ایفای نقش می‌پرداخت. مجموعه‌هایی مانند هزاردستان، ز هر کوی، روزی روزگاری، تصویر یک رؤیا، همسفر، شب دهم، مختارنامه از جمله آثار وی هستند.
 او همچنین از سال ۱۳۵۱ در سینما نیز حضور داشت. ایستگاه ، جاده قدیم، قاتل اهلی، رستاخیز، کمیته مجازات، روز فرشته، رنو تهران - ۲۹، کشتی آنجلیکا، باشو، غریبه کوچک و کمال‌الملک از جمله کارهای او در سینمای ایران هستند.
 پرویز پورحسینی برای بازی در فیلم مریم مقدس به کارگردانی شهریار بحرانی، دیپلم افتخار جشنواره فیلم فجر را دریافت کرد و برای ایفای نقش در فیلم‌های اوینار به کارگردانی شهرام اسدی و طلسم به کارگردانی داریوش فرهنگ، کاندیدای بهترین بازیگر مرد از جشنواره فیلم فجر شد.

این بازیگر پیشکسوت سرانجام  در ۲۴ آبان ۱۳۹۹ اعلام شد که مبتلا به ویروس کرونا شده است. وی پس از چند روز مبارزه با بیماری، در نهایت در ۷ آذر ۱۳۹۹، در بیمارستان فیروزگر تهران، در سن ۷۹ سالگی درگذشت و پیکرش  در طبقهٔ بالایی آرامگاهِ همسرش ناهید ارسباران، در قطعهٔ هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد. روحش شاد

پژمان جمشیدی ، بازیگر و بازیکن سابق فوتبال نیز زادهٔ ۲۰ شهریور ۱۳۵۶ است. پدرش و مادرش آموزگار هستند و یک برادر و یک خواهر دارد که برادرش دو سال از او بزرگ‌تر و خواهرش از او کوچک‌تر است.
جمشیدی در طول فعالیت حرفه‌ای خود در فوتبال برای باشگاه‌هایی مانند سایپا، پرسپولیس، پاس تهران، فولاد خوزستان، استیل آذین و نیز برای تیم ملی ایران بازی کرده است.
او حرفهٔ بازیگری را نیز نخستین بار در سال ۱۳۹۰ با بازی در قسمتی از مجموعهٔ تلویزیونی ساختمان پزشکان و سپس در سال ۱۳۹۲ و با بازی در نقش اصلی مجموعهٔ تلویزیونی پژمان آغاز کرد. او برای نقش‌آفرینی در فیلم‌های سوءتفاهم (۱۳۹۶)، شیشلیک (۱۳۹۹) و علفزار (۱۴۰۰) نامزد دریافت جایزهٔ سیمرغ بلورین از جشنوارۀ فیلم فجر شده است.
همچنین نقش‌آفرینی او در مجموعهٔ تلویزیونی زیرخاکی برایش تندیس جشن حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی در تلویزیون را به همراه داشت.
جمشیدی همچنین در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر (۱۴۰۱) برای بازی در نقش مکمل فیلم یادگار جنوب در جشنواره فجر نامزد شد و دیپلم افتخار این جشنواره را کسب کرد.
جمشیدی  در بهمن ۱۳۸۸ در ۳۳ سالگی و پس از ۱۵ سال بازی در سطح اول فوتبال ایران، از فوتبال کناره‌گیری و نخستین تجربه بازیگری خود را سال ۱۳۹۰ در یک قسمت از سریال ساختمان پزشکان به صورت مهمان تجربه کرد.
 او سپس در سال ۱۳۹۲ در مجموعه تلویزیونی پژمان نقش‌آفرینی کرد. طرح اولیه این سریال با ایده خود جمشیدی شکل گرفته و روایتی از زندگی خود او است. در همان سال به عنوان نخستین تجربه خود در سینما نیز در آتش‌بس ۲ اثر تهمینه میلانی حضور پیدا کرد.
ایفای نقش جمشیدی در خوب بد جلف مورد تحسین قرار گرفت و زوج هنری پژمان جمشیدی با سام درخشانی محبوبیت ویژه‌ای در میان مخاطبان پیدا کرد وبه یکی از پرکارترین بازیگران تبدیل شد.

و نسرین نصرتی بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون هم زاده 20 شهریور 1355 در تهران از پدر و مادراصالتا لاهیجانی است.
او نخستین بار در سال 1380 به پیشنهاد یکی از دوستانش منشی صحنه تئاتر شد؛ تا اینکه یک روز به دلیل نبود بازیگر یکی از نقش ها او به جایش بازی کرد و شرایط بروز استعداد بازیگری اش ناخواسته فراهم شد؛ اتفاقا بسیار هم مورد استقبال قرار گرفت. بدین ترتیب نسرین نصرتی فعالیت بازیگری اش را با تئاتر آغاز کرد و از آن به بعد با تشویق دوستان و همکاران به این حرفه ادامه داد.
نسرین نصرتی از سال 1382 به دنیای سینما و تلویزیون وارد شد و اولین تجربه بازیگری در سینما را با فیلم شهر زیبا به کارگردانی اصغر فرهادی در سال 1382 کسب کرد و یک سال بعد موفق به بازی در سریال روشنی های شهر به کارگردانی مسعود کرامتی شد که بدین شکل به تلویزیون هم راه یافت.
نسرین نصرتی سرانجام  در سال 1391  در سریال نوروزی پرمخاطب پایتخت 2 به کارگردانی سیروس مقدم در نقش فهیمه  با لهجه شیرین مازنی و بازی درخشانش بسیار مورد توجه قرار گرفت و از همان جا بود که شهرت هنری نسرین نصرتی آغاز شد. او از فصل دوم مجموعه تلویزیونی پایتخت به جمع بازیگران این سریال پیوست و تا آخرین فصل در آن حضور داشته است.


پرویز پورحسینی بازیگر توانای سینمای ایران
یادْ نِگار
یادْ نِگار
یادْ نِگار
یادْ نِگار