مراسم بزرگداشت مهران زینت‌بخش، مستندساز در خانه سینما

مراسم بزرگداشت مهران زینت‌بخش، مستندساز در خانه سینما

مراسم یادبود زنده‌یاد مهران زینت‌بخش، مستندساز فقید به مناسبت نخستین سالگرد درگذشت وی با حضور جمعی از اهالی سینمای مستند در خانه سینما برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران ، در این مراسم مصطفی شیری، مستندساز با اشاره به نخستین سالگرد درگذشت زینت‌بخش، گفت: در اولین سالگرد زنده‌یاد مهران زینت‌بخش گرد هم آمده‌ایم تا درباره او صحبت کنیم. این مراسم به همت انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند و با همکاری خانه سینما برگزار می‌شود.
وی با اشاره به علاقه زینت‌بخش به موسیقی گفت: مهران علاقه زیادی به موسیقی داشت و این علاقه در فیلم‌هایش نیز به‌وضوح نمود پیدا کرده بود. او ۲ مستند درباره فرهاد مهراد و فریدون فروغی ساخته بود و به‌ویژه صدای فرهاد مهراد برایش جایگاه ویژه‌ای داشت؛ صدایی که برای مهران فراتر از ویژگی‌های صرفاً موسیقایی، واجد معنا و حس دیگری بود.
در ادامه، مهرداد زاهدیان رئیس انجمن صنفی کارگردانان سینمای مستند، با ابراز تأسف از درگذشت این مستندساز افزود: مهران سال‌ها در میان ما و در کنار دوستان و همکارانی بود که بخش مهمی از زندگی حرفه‌ای خود را با یکدیگر گذراندیم. شاید یکی از معناهای یک صنف همین باشد؛ اینکه آدم‌هایی که زندگی حرفه‌ای مشترکی دارند، فقط در چارچوب کار و مسائل صنفی با یکدیگر مرتبط نباشند بلکه در لحظه‌های مهم زندگی نیز بتوانند حضور یکدیگر را احساس کنند. چرا که سرمایه یک صنف، رابطه میان آدم‌هاست.
وی با اشاره به جایگاه زینت‌بخش در میان اعضای انجمن گفت: مهران امروز برای ما فقط یادآور یک فقدان نیست؛ او یادآور بخشی از همین جمع انسانی است که سال‌ها در آن حضور داشت. شاید بهترین کاری که می‌توانیم برای حفظ این خاطره انجام دهیم، فقط برگزاری مراسم سالانه نباشد، بلکه این باشد که حضور آدم‌ها را تا وقتی در کنارمان هستند، جدی‌تر بگیریم.
دربخش دیگری از این مراسم، غلام‌عباس فاضلی منتقد سینما نیز گفت: یک سال از درگذشت مهران گذشت و این مدت، فرصتی را در اختیار من قرار داد تا به او از زاویه‌ای متفاوت نگاه کنم. به نظر می‌رسد او یک فیلمساز کامیاب بود و این جایگاهی است که کمتر مستندسازی می‌توانست به آن دست یابد. زینت‌بخش فیلمسازی بود که در دوران فعالیت خود هر فیلمی را که علاقه داشت کارگردانی کرد و این اقبال، کمتر برای یک مستندساز به دست می‌آید. فیلم‌های او جسارت بسیار زیادی داشتند و گویی او از زمان خود جلوتر بود و بی‌پروا فیلم می‌ساخت.
فاضلی با اشاره به شیوه فعالیت این مستندساز افزود: او هرگز از مراکز دولتی برای ساخت فیلم کمکی دریافت نکرد و متکی به هزینه شخصی خود بود. تقریباً هیچ‌یک از فیلم‌های او را نمی‌توان در شرایط امروز کارگردانی کرد. او موقعیت‌ها و لحظات را شکار می‌کرد و از زندگی خود در این راه مایه می‌گذاشت. زینت‌بخش فردی بی‌اعتنا به پول و منابع اقتصادی بود، در شرایطی که فرصت‌های مناسبی برای کسب درآمد از طریق سینما پیش روی او قرار داشت.
در ادامه این مراسم، امید نجوان مستندساز، درباره فیلم کوتاهی که به یاد زنده‌یاد مهران زینت‌بخش ساخته بود، گفت: انگیزه من از ساخت این فیلم به سال گذشته بازمی‌گردد؛ زمانی که در جشنواره «سینماحقیقت» و در یادبود سالانه مستندسازان، یادی از مهران زینت‌بخش نشد. در آن زمان به این فکر افتادم که چه کاری می‌توانم برای او انجام دهم. به آرشیو شخصی خود و فیلم‌هایی که از مهران گرفته بودم مراجعه کردم و بدون تصمیم قبلی، فیلمی درباره او ساختم.
امیر فرض‌اللهی روزنامه‌نگار نیز بیان کرد: من می‌دانم مهران عزیز چه فیلم‌هایی را نتوانست بسازد. حدود پانزده سال با او رفاقت داشتم و به دلیل همراهی با او، از حال و احوالش خبر داشتم. او جسارت درونی زیادی داشت و با وجود اینکه از نظر خانوادگی در شرایط مالی مناسبی قرار داشت، از درون روشن بود و تا آخرین لحظه، زیست کودک درون خود را روشن نگه داشت.
همچنین،  لیلا زینت‌بخش خواهر زنده‌یاد مهران زینت‌بخش، ضمن قدردانی از حاضران در این مراسم، گفت: مهران عاشق سینما و فیلمسازی بود و از دوران نوجوانی و با وجود مخالفت خانواده، این مسیر را انتخاب کرد و می‌خواست قصه هنرمندان طردشده را به تصویر بکشد. مهران برای ساخت فیلم منتظر تأمین هزینه از منابع دولتی نبود و آثارش را با هزینه شخصی تولید می‌کرد. بسیاری از فیلم‌های او اجازه پخش نداشتند و این مسئله او را سرخورده و افسرده کرد. او دلبستگی زیادی به فیلم‌هایش داشت و آنها را همچون فرزندان خود می‌دانست.
پخش فیلم مستند «قریه من» به کارگردانی مهران زینت بخش مشتمل بر زندگی و فعالیت های هنری مرحوم فریدون فروغی خواننده پیشگام موسیقی پاپ بخش پایانی مراسم را تشکیل می داد.