دیالوگ ماندگار | داریوش مهرجویی

دیالوگ ماندگار | داریوش مهرجویی

داریوش مهرجویی (۱۷ آذر ۱۳۱۸ – ۲۲ مهر ۱۴۰۲) فیلم‌ساز و نویسندهٔ ایرانی بود. مهرجویی که از بنیان‌گذاران کانون سینماگرانِ پیشرو بود، یکی از فیلم‌سازان برجستهٔ ایران و از چهره‌های اصلی موج نوی سینمای ایران به‌ شمار می‌رود.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینما، داریوش مهرجویی (Dariush Mehrjui) از کارگردان ها، فیلمنامه نویس‌ها و تهیه کنندگان بنام کشورمان است که در ۱۷ آذر ۱۳۱۸ در تهران متولد شد. داریوش مهرجویی نویسنده و مترجم رمان‌های معروف دنیا نیز است. داریوش مهرجویی از اعضای هیات مدیره موزه هنر‌های معاصر تهران هم بوده است. آثار زیبا و خاطره انگیزی را که این کارگردان سرشناس ساخته است برای نسل‌های متعددی همیشه ماندگار است. داریوش مهرجویی فعالیت حرفه‌ای و هنری اش را از سال ۱۳۴۶ آغاز کرد. فیلم سینمایی هامون از فیلم‌های بسیار تاثیرگذار و پرمخاطب این کارگردان ایرانی در دهه ۶۰ بوده است که بازی بی نظیر مرحوم خسرو شکیبایی در هامون هرگز از یاد‌ها نمی‌رود. داریوش مهرجویی هنرمند بی مانند کشورمان است که جز کارگردانی در حرفه‌های متعدد دیگری هم فعالیت کرده است. او نویسنده، تهیه‌کننده، طراح صحنه، تدوینگر، بازیگر و نوازنده در سینما و تلویزیون ایران است.
داریوش مهرجویی ۲۰ ساله بود که برای ادامه تحصیل به کالیفرنیا مهاجرت کرد. او در سال ۱۳۴۴ لیسانس فرانسه را از دانشگاه یوسی ال‌ای دریافت کرد و در همان سال سردبیری نشریه پارس در لس آنجلس به او واگذار شد. داریوش مهرجویی در سال ۱۳۴۵ به ایران بازگشت که به خاطر علاقه اش به حرفه سینما تصمیم گرفت فعالیتش را به عنوان کارگردان در این عرصه هنری شروع کند. داریوش مهرجویی تا پیش از انقلاب اسلامی ایران ۵ فیلم ساخته بود و پس از انقلاب اسلامی به طور موقت به فرانسه مهاجرت کرد، اما پس از مدتی برگشت و به طور جدی و با پشتکار به کارش ادامه داد.

داریوش مهرجویی فیلم‌های متعددی را در ایران ساخته است که با استقبال بسیار زیاد مخاطبان همراه بود. در ادامه اسامی آنها را آورده‌ایم.
آقای هالو ۱۳۴۹
پستچی ۱۳۵۱
اجاره نشین‌ها ۱۳۶۵
شیرک ۱۳۶۷
هامون ۱۳۶۸
سارا ۱۳۷۱
پری ۱۳۷۳
لیلا ۱۳۷۵
میکس ۱۳۷۸
دختر دایی گمشده ۱۳۷۵
درخت گلابی ۱۳۷۶
داستان‌های جزیره ۱۳۷۹
بمانی ۱۳۸۰
مهمان مامان ۱۳۸۲
طهران تهران ۱۳۸۷
نارنجی‌پوش ۱۳۸۸
آسمان محبوب ۱۳۸۸
چه خوبه که برگشتی ۱۳۹۱
اشباح ۱۳۹۲
گاو ۱۳۴۸
دایره مینا ۱۳۵۳
الموت ۱۳۵۵
مدرسه‌ای که می‌رفتیم ۱۳۵۹
بانو ۱۳۶۹
سنتوری ۱۳۸۵
لامینور ۱۴۰۰

بهترین فیلم‌های سینمایی داریوش مهرجویی

فیلم سینمایی گاو:  فیلم گاو در سال ۱۳۴۸ به کارگردانی داریوش مهرجویی ساخته شد که یکی از معروف‌ترین فیلم‌های اوست و می‌توان آن را موفق‌ترین اثر مهرجویی در کارنامه هنرش‌اش برشمرد. در فیلم گاو بازیگران بی تکراری همچون عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان، جعفر والی، جمشید مشایخی و پرویز فنی‌زاده بازی کرده‌اند.

فیلم سینمایی پستچی: فیلم سینمایی پستچی چهارمین فیلم مهرجویی و یکی دیگر از بهترین فیلم‌های او محصول سال ۱۳۵۱ است که در زمان خود بسیار خوش درخشید و مورد توجه منتقدان داخلی و خارجی قرار گرفت. علی نصیریان، عزت‌الله انتظامی، ژاله سام و بهمن فرسی در این فیلم نقش آفرینی کرده‌اند. 

فیلم دایره مینا: دایره مینا در سال ۱۳۵۳ ساخته شد و پنجمین فیلم داریوش مهرجویی است که در لیست بهترین فیلم‌های این کارگردان کاربلد قرار دارد و در آن بازیگران بنام کشورمان مانند سعید کنگرانی، عزت‌الله انتظامی، علی نصیریان، فروزان، بهمن فرسی و اسماعیل محمدی بازی کرده‌اند. 

فیلم اجاره نشین‌ها: فیلم سینمایی اجاره نشین‌ها یکی از بهترین فیلم‌های داریوش مهرجویی است که در سال ۱۳۶۵ ساخته شد و در زمان اکران خود توانست پرفروش‌ترین فیلم سال شود. این فیلم یک اثر درام و کمدی است که طبق نظرسنجی ماهنامه فیلم ازسوی منتقدان در فهرست برترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران قرار گرفته است. بازیگران فیلم اجاره نشین‌ها را عزت‌الله انتظامی، اکبر عبدی، حسین سرشار، حمیده خیرآبادی، رضا رویگری و ایرج راد تشکیل داده‌اند. 

فیلم هامون: فیلم سینمایی هامون اثر داریوش مهرجویی در سال ۱۳۶۸ است که برای نخستین بار در هشتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و به طور ویژه مورد توجه منتقدان قرار گرفت و بازخورد‌های خوبی را دریافت کرد. خسرو شکیبایی، عزت‌الله انتطامی، بیتا فرهی، حسین سرشار و فتحعلی اویسی بازیگران فیلم سینمایی هامون بودند.

فیلم بانو: فیلم سینمایی بانو در سال ۱۳۷۰ توسط مهرجویی ساخته شد و در آن شاهد هنرنمایی بیتا فرهی، عزت‌الله انتظامی، خسرو شکیبایی، گوهر خیراندیش، فردوس کاویانی و حمیده خیرآبادی هستیم. داستان فیلم بانو درباره زنی به اسم مریم ملقب به بانو است که همسرش محمود به خاطر زنی مطلقه او را ترک می‌کند. بانو که ذهنش از این تصمیم ناگهانی آشفته شده کرمعلی باغبان و همسر بیمارش را به خانه اش دعوت می‌کند. در ابتدا ورود مهمانان برای او خوشایند است، اما به تدریج تغییری را در دیدگاهش به وجود می‌آورد تا تصمیمی بزرگ را در زندگی اش بگیرد.

فیلم سارا: فیلم سارا به کارگردانی داریوش مهرجویی یکی دیگر از آثار مهم و مطرح او به شمار می‌رود که محصول سال ۱۳۷۱ است و بازیگران مشهوری، چون نیکی کریمی، امین تاریخ، خسرو شکیبایی و یاسمین ملک نصر در آن بازی کرده‌اند. نیکی کریمی بازیگر نقش اول فیلم سارا است که برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن و چندین جایزه خارجی برای بازی در این فیلم شد.

کتاب‌های داریوش مهرجویی

داریوش مهرجویی به جز کارگردانی نویسنده ایرانی است که به نوشتن رمان و ترجمه هم در طول زندگی خود پرداخته است. کتاب "جهان هولوگرافیک" نوشته مایکل تالبوت از مهم‌ترین ترجمه‌های مهرجویی است. در ادامه با برخی آثار داریوش مهرجویی در عالم نویسندگی آشنا خواهیم شد.

جوایز داریوش مهرجویی
داریوش مهرجویی در جشنواره‌های داخلی و خارجی بار‌ها به خاطر ساخت فیلم‌های فوق العاده اش مورد تشویق و حمایت قرار گرفته است. داریوش مهرجویی بار‌ها در فهرست برترین فیلمسازان تاریخ سینمای ایران قرار گرفت و جوایز متعددی را از جشنواره‌های بین‌المللی از آن خود کرد.

جایزه شوالیه ادب و هنر
جایزه صدف طلایی
جایزه ذکر ویژه در جشنواره فیلم برلین
جایزه نگاه نو در جشنواره فیلم برلین
جایزه فیپرشی در جشنواره فیلم برلین
جایزه فیپرشی در جشنواره فیلم ونیز
جایزه هوگو نقره‌ای در جشنواره فیلم شیکاگو
جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم سپاس
نامزد تندیس طلایی در جشنواره فیلم روسیه
جایزه ویژه هیات داوران در جشنواره فیلم بین الملل روتردام کشور هلند
جایزه بزرگ آنتن از جشنواره کشور فرانسه
برنده جایزه ویژهٔ بین‌المللی کاتولیک‌ها، جشنواره فیلم بین الملل آلمان
نامزد جایزه بزرگ جشنواره بین الملل ژاپن
نامزد قرقاول طلایی در کشور هند

درگذشت  داریوش مهرجویی

مهرجویی و همسرش، وحیده محمدی فر  شبِ ۲۲ مهرِ ۱۴۰۲  در خانهٔ ویلایی خود در مشکین دشت به دستِ باغبانِ سابقشان و همدستانش  به قتل رسیدند. روحشان شاد

دیالوگ ماندگار

 ( زنده یاد داریوش مهرجویی) سینمایی که من دوست دارم؛ ادبیات، فلسفه، موسیقی و نقاشی دارد.

دیالوگ ماندگار| پروانه معصومی

دیالوگ ماندگار| امین تارخ

دیالوگ ماندگار | زنده یاد ناصر طهماسب

دیالوگ ماندگار | «جمشید مشایخی»

دیالوگ ماندگار | «عزت الله انتظامی»