به بهانه سالروز درگذشت او؛

یادی از زنده یاد ولی‌الله شیراندامی

یادی از زنده یاد  ولی‌الله شیراندامی

ولی‌الله شیراندامی (زاده ۳ فروردین ۱۳۱۰ مرو – درگذشته ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ تهران) بازیگر سینما بود که نقش‌هایی ماندگار بر صحنه تئاتر، سینما و صفحه تلویزیون آفرید.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران، ولی‌الله شیراندامی ، بازیگر و کارگردان پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون دارای مدرک لیسانس رشته تئاتر از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران بود؛ همچنین وی دارای مدرک درجه یک کارگردانی از وزارت فرهنگ و ارشاد ایران است .

زندگینامه
نام زنده یاد شیراندامی با هنر تئاتر پیوندی ناگسستنی دارد. علاقه و استعداد ذاتی‌اش، لاجرم او را به صحنه سحرآلود تئاتر کشاند تا در بیش از ۳۰ اثر نمایشی، در قامت بازیگر و کارگردان حضور پیدا کند. سال 1310 در شهر مرو چشم به جهان چشم گشود.
مسیر فعالیت هنری ولی‌الله شیراندامی در همراهی با برادرش یدالله شیراندامی، با ایفای نقش در تئاترهای دهه سی در تهران سرآغاز یافت.
تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی تئاتر در دانشگاه تهران، دانشکده هنرهای زیبا، به پایان رساند و مدرک درجه یک کارگردانی (معادل دکترا) را از وزارت فرهنگ دریافت کرد.
او در فیلم‌هایی همچون «جایی برای زندگی»، «خانه‌ای روی آب»، «بوی کافور، عطر یاس»، «شازده احتجاب»، «شیر سنگی»، «شب دهم»، «روز باشکوه»، «وسوسه»، «غریبه و مه»، «دادا»، «سمندر»، و «بلوغ» بازی کرده است. «مختارنامه»، «آژانس دوستی»، «عیاران» و «دلیران تنگستان» را هم می‌توان برجسته‌ترین مجموعه‌های تلویزیونی ثبت شده در فهرست نقش‌آفرینی‌های او به حساب آورد که از آن میان، نقش ماندگاری که در سریال «مختارنامه» ایفا کرد یکی از مهم‌ترین آنها بود.

«شازده احتجاب» و «غریبه و مه» از مهم‌ترین فیلم‌های کارنامه شیراندامی در پیش از انقلاب است و «دادا»، «سمندر»، «شیر سنگی»، «شب دهم»، «بلوغ»، «بوی کافور، عطر یاس» و «خانه‌ای روی آب» در کارنامه پس از انقلاب او جای می‌گیرند.
تقید و تعهد به کار، به طوری که هیچ‌گاه با تأخیر سر صحنه فیلمبرداری حاضر نمی‌شد، در کنار توانمندی ایفای نقش‌های گوناگون، از خصوصیات شیراندامی بود که جملگی همراهانش که از بزرگان سینما هستند، بر آن اذعان دارند.
نقش او در دلیران تنگستان به عنوان یکی از نقاط عطف فعالیت‌های هنری‌اش، می‌درخشد. این مجموعه تلویزیونی به کارگردانی همایون شهنواز در سال 1353 از تلویزیون به نمایش درآمد.
آخرین نمایشی که این هنرمند فقید کارگردانی کرد «هنر کمدی» نوشته ادواردو فیلیپو بود که در سال 1391 در سالن استاد ناظرزاده کرمانی تماشاخانه ایرانشهر به روی صحنه رفت.
شیراندامی، کتاب «تحلیل کارگردانی نمایشنامه مرگ پیشه‌ور» را پس از سال‌ها پژوهش و تحقیق، با همراهی همسرش افروز شیراندامی نگاشت و با دقت و وسواس زیاد، پس از بارها بازبینی و بررسی روانه بازار نشر کرد. او در این کتاب به تحلیل و بررسی اجراهایی از نمایشنامه‌های آرتور میلر پرداخته که به روی صحنه رفته است.

درگذشت
ولی‌الله شیراندامی  سرانجام در ۱۱ بهمن ماه سال ۱۳۹۸ شمسی و در سن ۸۸ سالگی در بیمارستان رسول اکرم (ص) شهر تهران دارفانی را وداع گفت. روحش شاد

کارنامه هنری

فیلم های سینمایی 

جایی برای زندگی (۱۳۸۳)
خانه‌ ای روی آب (۱۳۸۰)
بوی کافور، عطر یاس (۱۳۷۸)
بلوغ (۱۳۷۷)
محبوبه (۱۳۷۷)
ماه عسل (۱۳۷۱)
قرق (۱۳۷۰)
گالان (۱۳۶۹)
دو سرنوشت (۱۳۶۸)
شب دهم (۱۳۶۸)
وسوسه (۱۳۶۸)
روز باشکوه (۱۳۶۷)
گمشدگان (۱۳۶۶)
مکافات (۱۳۶۶)
شیر سنگی (۱۳۶۵)
سمندر (۱۳۶۴)
پرونده (۱۳۶۲)
دادا (۱۳۶۱)
فصل خون (۱۳۶۰)
شازده احتجاب (۱۳۵۳)
غریبه و مه (۱۳۵۳)
کیفر (۱۳۵۲)
زن خون‌ آشام (۱۳۴۶)
گلگو ۱۳(۱۳۵۲)

فیلم ها و سریال ها

مختارنامه (۱۳۸۸–۱۳۸۳، داود میرباقری)
کژدم ۳۳ (۱۳۷۸، مهدی شمسایی)
آژانس دوستی (۱۳۷۸، احمد رمضان‌ زاده)
فرار (۱۳۷۵)
صید در پی صیاد (۱۳۷۵–۱۳۷۴، صادق هاتفی)
عیاران (۱۳۷۴، کاظم بلوچی)
خانه بخت (۱۳۷۱، فریدون فرهودی)
اشک تمساح (۱۳۶۱، احمد نجیب‌ زاده)
مرد اول (۱۳۵۵، پرویز کاردان)
تخت ابوالنصر (۱۳۵۴، مرتضی علوی)
سمک عیار (۱۳۵۳، محمدرضا اصلانی، باربد طاهری و واروژ کریم‌ مسیحی)
دلیران تنگستان (۱۳۵۲–۱۳۵۰، همایون شهنواز)