به مناسبت سالروز درگذشت او؛

برای فیروز بهجت‌محمدی

برای فیروز بهجت‌محمدی

فیروز بهجت محمدی (۱۵ مرداد ۱۳۱۵ – ۲۲ دی ۱۳۷۸) هنرپیشه سرشناس سینما، تلویزیون و تئاتر بود که در تبریز متولد شد. پس از پایان تحصیلات دبیرستانی در سال ۱۳۳۸ به بازیگری تئاتر روی آورد و بازی در نمایش‌های تلویزیونی و سینما را از سال ۱۳۴۸ آغاز کرد. نخستین فیلم او «گاو» (داریوش مهرجویی) بود که به رغم کوتاه بودن نقشش، حضوری به یاد ماندنی داشت.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران، زنده یاد فیروز بهجت محمدی پس از پایان تحصیلات دبیرستانی در سال ۱۳۳۸ به بازیگری تئاتر روی آورد و بازی در نمایش‌های تلویزیونی و سینما را از سال ۱۳۴۸ آغاز کرد. در شهریور و مهر این سال در نمایش سُلطان مار بازی کرد.
در سال ۱۳۵۳ نیز در فیلم شازده احتجاب بازی خوبی ارائه داد. او در همین سال در فیلم کوتاه شانزده میلیمتری کتیبه (فریبرز صالح)، براساس شعری از مهدی اخوان ثالث ظاهر شد که تهیه کنندهٔ آن تلویزیون ملی ایران بود. بهجت محمدی بعدها، در سال ۱۳۶۱ نیز در فیلم کوتاه تلویزیونی صبح پیروزی (رامبد لطفی) دربارهٔ جنگ ایران و عراق بازی کرد.
در تلویزیون نیز نقش «طغای» در «سربداران» از چهره‌های ماندگار کارنامه اوست؛ نقشی که ترکیبی از صلابت فیزیکی و بازی زیرپوستی را می‌طلبید و نشان داد چگونه می‌تواند شخصیت‌های تاریخی/حماسی را با جزئیات رفتاری زنده کند.
از فیلم‌های دیگر او می‌توان به کاروان، محصول مشترک ایران، آمریکا و آلمان نیز اشاره کرد. پس از انقلاب، در سال ۱۳۵۹ در دو فیلم به کارگردانی غلامعلی عرفان، گفت هر سه نفرشان و آقای هیروگلیف بازی کرد که به نمایش عمومی در نیامدند.
کارنامه‌اش نشان می‌دهد که بهجت‌محمدی با حضور بدنی مقتدر، بیان سنجیده و توان ساخت کاراکترهای اثرگذار—even در حضورهای کوتاه—به یکی از چهره‌های ماندگار نسل خود بدل شد.

درگذشت
سرانجام وی در سن 63 سالگی درتاریخ 22 دی ماه سال 78 در حین بازی در سریال نرگس به کارگردانی شاپور قریب  دیده از جهان فرو بست و در قطعه هنرمندان بهشت زهرای تهران دفن شد.

کارنامه هنری

سینمایی

مه‌بانو (۱۳۷۸)
بوی کافور، عطر یاس (۱۳۷۸)
چشم‌هایش (۱۳۷۸)
دلباخته (۱۳۷۸)
مهره (۱۳۷۷)
توفان شن (۱۳۷۵)
سایه به سایه (۱۳۷۴)
جنگ نفتکش‌ها (۱۳۷۲)
گزل (۱۳۶۸)
باد سرخ (۱۳۶۷)
سال‌های خاکستر (۱۳۶۷)
بوعلی سینا (۱۳۶۶)
جنگل‌بان (۱۳۶۶)
روزهای انتظار (۱۳۶۵)
مادیان (۱۳۶۴)
آقای هیروگلیف (۱۳۵۹)
گفت هرسه نفرشان (۱۳۵۹)
شازده احتجاب (۱۳۵۳)
تجاوز (۱۳۴۹)
گاو (۱۳۴۸)

تلویزیونی

۱۳۷۷    نرگس  به علت مرگ ناگهانی فیروز بهجت محمدی بازی او در این مجموعه ناتمام ماند.
۱۳۷۷    ماه آتش    بازیگر  
۱۳۷۷    تله‌فیلم «فراسوی شک»      
۱۳۷۶    بافته‌های رنج  
۱۳۷۵    تله‌فیلم «سرزمین ملائک»   
۱۳۷۴    عیاران  
۱۳۷۴    راهیان .
۱۳۷۴    برادران خورشید 
۱۳۷۴    سایه به سایه   
۱۳۷۳    بهاران در بهار  
۱۳۷۳    جادهٔ سرنوشت 
۱۳۷۱    آخرین ایستگاه   
۱۳۷۱    نمایشی «راز»      
۱۳۶۴    بوعلی سینا 
۱۳۶۳    سربداران    
۱۳۶۱    تله‌فیلم «صبح پیروزی»  
۱۳۵۷    تله‌تئاتر «عفریته ماچین»  
۱۳۵۶    تله‌تئاتر «مهتابی برای محرومین»  
۱۳۵۶    تله‌تئاتر «شنل»  
۱۳۵۶–۱۳۵۷    افسانه‌های کهن ایرانی  
۱۳۵۳    سمک عیار  
۱۳۵۳    تله‌تئاتر «قیمت آهن چنده؟»  
تله‌تئاتر «سنگ و سرنا»      
۱۳۵۰    «ایران در جنگ جهانی دوم»  
۱۳۴۱    تله‌تئاتر «آتشکده» 

نمایش

۱۳۷۲    دندان گراز 
۱۳۵۸    ولد کشته 
۱۳۵۸    سرباز‌ها 
۱۳۵۶    نمایش طولانی   
۱۳۵۵    ساکت  
۱۳۵۵    سرباز همپ          
۱۳۵۵    هر پنج دقیقه یک قاشق سوپخوری    کارگردان و بازیگر
۱۳۵۴    شنل   
۱۳۵۱    آسید کاظم   
۱۳۵۱    تامارزو‌ها    
۱۳۴۹    سنگ و سرنا      
۱۳۴۸    سلطان مار  
۱۳۴۷    ناقالدی    
۱۳۴۶    شاه عباس و مرد پاره دوز 
۱۳۴۶    قهرمانان گمنام   
۱۳۴۵    سگی در خرمن جا   
۱۳۴۵    اسب سفید  
۱۳۴۴    غروب در دیاری غریب  
۱۳۴۳    رسمِ زمانه عوض نمی‌شه   
۱۳۴۰    پایانِ آهنگ    دستیار کارگردان