به گزارش پایگاه خبری موزه سینما، استاد تهامی نژاد با بیان اینکه اولین بار در سال 1398 این فیلم نمایش داده شد، تصریح کرد: شما جز معدود کسانی هستید که بعد رضاشاه این فیلم را دیده اید.
وی افزود: تقریبا هیچکس این فیلم را ندیده است و فیلم دیگری در هزاره فردوسی نمایش داده شد.
استاد تهامی نژاد ادامه داد: فیلم مرمت شده فردوسی که شما دیدید ، در حقیقت بخش هایی است که از نسخه اصلی باقی مانده و این فیلم آن فیلم اصلی نیست.
استاد پیشکسوت سینمای مستند گفت: این فیلم در واقع فیلم هایی است که مرحوم سپنتا به سفارش دولت وقت ایران توسط کمپانی امپریا فیلم سناریو ساخت.
تهامی نژاد افزود: اولین بار رضا شاه این فیلم را دید و گفت: صحنه های محمود غزنوی حذف و یا دوباره ساخته شود. این فیلم که شما دیدید بخش های سانسوری است که از دل فیلم اصلی درآمده است .
تهامی نژاد با بیان اینکه من دلایلی دارم که این فیلم ، فیلم اصلی نیست، گفت: من سالها پیش فیلمی ساختم تحت عنوان سینمای ایران مشروطیت تا سپنتا که در آن فیلم مرحوم محتشمم می گویند من دو نقش در ان فیلم ایفا کردم.
وی ادامه داد: مرحوم محتشم نقش سلطان محمود غزنوی را باگریم و سهراب را بدون گریم بازی کرده اند .مسلما نقش سلطان محمود غزنوی را در این فیلم محتشم بازی نکرده و این نقش را افلاطون بازی کرده و در تیتراژ اسمش نوشته شده است.
تهامی نژاد با اشاره به اینکه البته در این فیلم سهراب را نمی بینیم چون بخش های جداشده را داریم می بینیم ، تصریح کرد: این فیلم به کارگردانی سپنتا نیست چون اگر به تیتراژ معتقد باشیم در تیتراژ نوشته خان بهادر اردشیرایرانی و بروچا و این دو نفر کارگردانی این فیلم را بر عهده داشته اند.
وی خاطر نشان کرد: اهمیتی که این فیلم ها دارند این است که ما یک نمای کلی از فیلم سازی در هند به دست می آوریم.آقای خان بهادر اردشیر ایرانی اولین کارگردان فیلم ناطق در سینمای هند است و ایشان کمک کردند دختر لر نیز اولین فیلم ناطق ایران در هند ساخته شود.
تهامی نژاد ادامه داد: محتشم یک گوینده درجه یک تئاتر بوده است و در سال 1315 آرامگاه فردوسی ساخته میشود و در هزاره فردوسی من جایی ندیدم این فیلم نقد شود.
استاد تهامی نژاد گفت: در این فیلم از نام فردوسی «منصور » یاد میشود ولی منصور نام پدر ایشان بوده و نام ایشان ابوالقاسم بوده است. این فیلم نشان دهنده این است که چقدر به زبان فارسی اهمیت داده می شده و پوستر این فیلم هم بسیار زیبا بوده است.
فیلم فردوسی در زمانی ساخته شد که به باستان گرایی اهمیت داده می شد
در ادامه ، استاد ارد عطارپور، مستندساز و پژوهشگر سرشناس سینمای مستند تصریح کرد: از سال 1310 تا سال 1317 تخت جمشید و جنوب خوزستان مورد حفاری قرار می گیرد و حمایت از باستان شناسان رخ داده است و باستان شناسانی که آمدند یک روشنگری در مورد تاریخ ایران انجام دادند و یکسال بعد هم فرهنگستان زبان ایران تاسیس می شود.
وی افزود: فرهنگستان زبان در سال 1314 شروع می کند به واژه گزینی و آقای محتشم در فیلم از مشروطه تا سپنتا بسیار خوب صحبت می کنند و آن سکانسی که استاد کار کردند، میزانسن عالی دارد و زمانیکه برای اولین بار فیلم را دیدم سخت متعجب شدم چون شما اولین فیلمبردار ایران که خان بابا خان بود را می ببنید.
عطارپور گفت: همینطور آقای محتشم که نقش سهراب و سلطان محمود بازی کردند را میبینید و این نکاتی که استاد تهامی نژاد تعریف کردند درهمان فیلم ( از مشروطه تا سپنتا) می بینیدو خیلی فیلم قوی و قدرتمندی است.
درادامه صحبت های آقای عطارپور ، استاد تهامی نژاد تصریح کرد : این فیلم به هند ارسال و صحنه ها دوباره ساخته می شود و اول فیلم آقای خان بهادر اردشیر ایرانی گفت از اینکه این فیلم را با تعجیل ساختم معذرت می خواهم.
تهامی نژاد گفت: خیلی با عجله در عرض یک هفته تا دو هفته فیلم ساخته شده و احتمالا در ایران بعد از نمایش اعتراض هایی به آن وارد شده و دوباره به هند رفته و فیلم را ساده تر ساخته اند.
تهامی نژاد افزود: مرحوم سپنتا به آقای جمال امید گفته که رضا شاه به صحنه های سلطان محمود غزنوی ایراد گرفت و دستور به حذف برخی صحنه ها و تکرار بعضی از قسمت های دیگر داد و ما ناچار به دوباره سازی قسمت هایی از فیلم شدیم.
ارد عطارپور در ادامه صحبتهای تهامی نژاد افزود: یعنی شاه از این ناراحت بود که سلطان محمود دارد با لهجه هندی ، فارسی صحبت می کند و دوباره جای نقش سلطان محمود آقای محتشم بازی کرد.