فرهنگ و معماری بی‌نظیر ؛

تاریخچه موزه سینمای ایران؛ موزه ای در عمارت باغ فردوس

تاریخچه موزه سینمای ایران؛ موزه ای در عمارت باغ فردوس

باغ فردوس محله‌ای است در شمیران که در نزدیکی خیابان ولیعصر و میدان تجریش واقع شده‌است. اکنون موزه سینمای ایران در این مکان واقع است.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران، موزه سینمای ایران در دل باغی چشم نواز و درون عمارتی بی نظیر قرار دارد؛ باغ دلنشینی که درختان سربه فلک کشیده چنار آن تا نزدیکی عمارت ما را مشایعت می کند. قبل از ورود به محوطه باغ یک ورودی دنج و دلپذیر با آرامش و متانت منتظر است تا میهمانان را به محوطه باغ فردوس هدایت کند
باغ فردوس ، از شمال به میدان تجریش و ابتدای خیابان ولیعصر، از جنوب به بزرگراه مدرس و خیابان فرشته، از شرق به خیابان دربندی و انتهای آفریقا و از غرب به خیابان ولیعصر و پل پارک وی محدود می‌شود. این محله در تهران قدیم وسیع‌تر بوده‌ و از سمت شمال به پل تجریش، از سمت جنوب به پارک وی، از سمت شرق به رودخانه و از سمت غرب به خیابان ولیعصر منتهی شده‌است.

 در این محله محوطه‌ای تماشایی و جذاب را خواهید دید که به آن باغ فردوس می‌گویند. این باغ ۲۰ هزار مترمربعی دارای ۲ عمارت شمالی و جنوبی است. عمارت شمالی تخریب شده و امروزه چیزی از آن باقی‌نمانده است.

تاریخچه

در سال ۱۲۶۴ هجری شمسی به دستور محمد شاه قاجار ساخت این عمارت آغاز اما با فوت محمد شاه ساخت عمارت متوقف شد. اما پس از به روی کار آمدن ناصرالدین شاه بار دیگر ساخت عمارت از سر گرفته شد؛ ناصرالدین شاه این باغ را به عنوان هدیه جشن ازدواج، به دخترش اهدا کرد. در دوران حکومت پهلوی جشن‌های هنری، فستیوا‌ل‌های فرهنگی و جشن‌های ملی در این باغ برگزار می‌شد.

موزه سینمای ایران با هدف جمع آوری، نگه‌داری و  نمایش میراث ارزشمند سینمای ایران در شهریور سال ۱۳۷۳ زیرنظر شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران فعالیت خود را آغاز کرد. در این راه هنرمندانی از جمله عزت الله انتظامی، عباس کیارستمی و… تلاش‌های بسیاری را انجام دادند. در سال ۱۳۷۷ موزه سینما ایران در ساختمانی واقع در خیابان لاله‌زار افتتاح شد؛ اما در سال ۱۳۸۱ به دستور سیدمحمد خاتمی، رئیس جمهور وقت ایران، موزه سینما به عمارت باغ فردوس تهران منتقل شد.

معماری موزه سینما ایران

ترکیب دست و فکر بی نظیر معماران رومی، ایرانی و یونانی سبب شده است تا هر آنچه به ستون‌ها و سازه این سینما بشوید از ‌آن سیر نشوید! اولین چیزی که به چشم خواهد خورد عمارت روح نوازی است که چندین تالار و نمایشگاه مختلف را در خود جای داده است. عمارت باغ فردوس (موزه سینما) از عمارت های پرآوازه دوره‌ی قاجار در شمیرانات است. این بنا پس از دوره‌ی قاجار و در دوره پهلوی به مرکز فرهنگی تغییر کاربری داد و پس از مدرسه و آموزشگاه سینمایی به موزه سینما تخصیص یافت.

گچ‌بری ها، ستون و سقف همه این مکان روحی جمعی را به شما انتقال خواهد داد. حسی که در این گوشه تاریخ تجربه خواهید کرد بی شک مدیون معماری در دوران قاجار است.

پیوند معماری ایرانی با طراحی‌های اروپایی، بیانگر ویژگی خاص معماری این عمارت است. یکی از زیباترین و ماندگارترین مقرنس‌های گچی دوره قاجار نیز در این عمارت جای گرفته است. اخیرا نیز اقداماتی در جهت بازسازی باغ فردوس تهران صورت گرفته است.

بخش های مختلف موزه باغ فردوس

عمارت باغ فردوس که موزه سینما در آن قرار دارد، شامل چند بخش مختلف می‌شود که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

تالار آغازگران: در این تالار همان‌طور که از نامش مشخص است، اولین تجهیزات سینمای ایران را خواهید دید. هم‌چنین تصویرهایی از اولین فیلم‌سازان ایرانی در تاریخ سینما را خواهید دید.

تالار صدا و دوبله موزه سینما: این تالار شامل ابزار و تجهیزات قدیمی می‌شود که مربوط به هنر و صنعت دوبلاژ و صدابرداری ایران هستند. ابزارهای صدابرداری قدیمی که توسط علی کسمایی، پدر دوبله ایران، استفاده شده بودند را می‌توانید در این بخش ببینید. به‌علاوه بعضی از شاهکارهای دوبله کشورمان در این بخش نمایش داده می‌شوند.

تالار معاصران: در این تالار بیش از ۷۰۰ عکس پرتره از برجسته‌ترین سینماگران ایران از جمله بازیگران، کارگردانان، آهنگسازان، صدابرداران و … قرار دارد. هم‌چنین در این بخش تعدادی از طراحی‌های صحنه و لباس  حرفه‌ای در معرض دد بازدیدکنندگان قرار گرفته است. از جمله قسمت‌های ویژه و دیدنی این تالار غرفه‌های اختصاصی عزت الله انتظامی، ساموئل خاچیکیان، پوران درخشنده، رخشان بنی اعتماد، داریوش مهرجویی و چندین بازیگر مشهور دیگر کشورمان است.

تالار جوایز بین‌المللی باغ فردوس: این تالار شامل برترین و با ارزش‌ترین جوایز تاریخ سینما ایران است، که از معتبرترین جشنواره‌های جهانی فیلم و سینما  از جمله کن، برلین، ونیز و … دریافت شده‌اند و برای عموم به نمایش درآمده است. نخل طلایی کن، شیر ونیز، خرس برلین و دیگر جوایز جهانی سینمای ایران نیز جمع‌آوری ور در این بخش به نمایش گذاشته شده‌اند. در بخش دیگری از این تالار پوستر فیلم‌های ایرانی که در جشنواره‌های بین‌المللی کاندید دریافت جایزه شده‌اند را می‌توانید ببینید.

تالار تماشاخانه موزه سینما: در این قمست یادگارهایی از دهه‌های ۳۰ و ۴۰ سینمای ایران و پوسترهایی از پرفروش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران جمع‌آوری و به نمایش گذاشته شده‌اند.

تالار علی حاتمی: از بخش تماشاخانه می‌توانید وارد اصلی‌ترین بخش عمارت فردوس یا همان شاه‌نشین شوید. تالار علی حاتمی در این بخش از موزه سینما ایران قرار دارد؛ حاتمی یکی از تاثیرگذارترین افراد در سینمای ایران است. با ورود به این تالار مجسمه علی حاتمی و عزت‌الله انتظامی را پشت میز در حال تدوین می‌بینید. علاوه‌براین، یادبودهایی از علی حاتمی نیز در این تالار نگه‌داری می‌شود.

تالار نام آوران سینمای ایران: در این بخش از موزه سینما تصاویری از برجسته‌ترین و مشهورترین هنرمندان سینمای ایران از جمله داریوش مهرجویی، خسرو شکیبایی و … نمایش داده شده‌اند.

تالار خانه فرهاد: در این قسمت از موزه، تعدادی از وسایل شخصی، کتاب‌ها و سازهای فرهاد مهراد، خواننده صاحب سبک و موسیقی‌دان بامعلومات دوره معاصر به معرض نمایش درآمده است. در این تالار آهنگ‌های او نیز پخش می‌شود و فضایی دلپذیر را برای بازدیدکنندگان به وجود آورده است. پوران گلفام ،همسر فرهاد مهراد، به درخواست طرفداران این خواننده وسایل او را به باغ موزه سینما ایران سپرد.

نمایشگاه سینمای کودک و نوجوان: تصاویری مربوط به عوامل و بازیگران فعال در سینمای کودک را در این تالار خواهید ید. این تصاویر شما را به دوران کودکی‌تان خواهد بود.

نمایشگاه سینمای دفاع مقدس: تصاویری از فیلم‌ها، بازیگران، کارگردانان و دست‌اندرکاران فیلم‌های حوزه دفاع مقدس در این بخش قرار دارند.

تماشاخانه: در این بخش از موزه تلاش شده تا محیط سینما در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ کشور شبیه‌سازی شود. تماشای اولین تصاویر سینمای ایران از روی صندلی‌های چوبی سینما مایاک و قرار گرفتن در این فضایی قدیمی تجربه‌ای بی‌نظیر را برای‌تان رقم خواهد زد.

سالن‌های سینما باغ فردوس: مجموعه بزرگ و دیدنی باغ موزه سینما یا موزه سینما دارای ۳ سالن برای اکران فیلم است. در این سالن‌های نمایش با نام‌های سالن فردوس، سالن سینماتوگراف و سالن تمدن اغلب فیلم‌های جدید سینمای ایران اکران می‌شود.

سینماهای باغ فردوس

خبر خوب این است که از طریق وب سایت موزه سینما می‌توانید رزرو گروهی و یا اکران ویژه داشته باشید، که همانند فیلم ها این گزینه می‌تواند یک هدیه لاکچری به کسی باشد که دوستش دارید!
همچنین برای کسب اطلاعات دقیق از سانس فیلم های سینما باغ فردوس میتوانید از طریق وب سایت این مجموعه اقدام کنید.
سالن های موزه سینما به سه بخش اصلی تقسیم میشوند:

موزه سینما سالن فردوس: این سالن در سال 1398 افتتاح شد و دارای ظرفیت 109 صندلی است.

سالن سینما تمدن: این سالن در سال 1397 افتتاح شد و دارای ظرفیت 52 صندلی است.

سالن سینماتوگراف: اسن سالن در سال 1388 افتتاح شد و دارای ظرفیت 205 صندلی است.

امکانات موزه سینما تهران

در موزه سینما دارایی‌های ارزشمند سینما ایران نیز نگهداری میشود که در ادامه به آن پرداخته‌ایم:

1100 فیلم

3000 سند

2500 پوستر

8000 جلد کتاب5000 جلد نشریهگریم های مختلف

جوایز داخلی و خارجی

لباس ها و دکور قدیمی

25000قطعه عکس فیلم

300 دستگاه ابزار قدیمی سینماتوگراف

دیگر بخش‌های موزه سینما باغ فردوس

گنجینه فیلمساز بزرگ ایرانی، ساموئل خاچیکیان

کشتی چوبی دست‌ساز مربوط به فیلم رستاخیز

یوزپلنگ نقره‌ای ترانه علیدوستی

ماکت فیلم «مسافران» بهرام بیضایی

دستگاه ذغالی نمایش فیلم

دستگاه چاپ نیمه اتوماتیک، اختراعی که به نام مهندس ایرانی (مهندس محسن بدیع) ثبت نشده است

غرفه عباس کیارستمی که شامل گذرنامه و جوایز دریافتی و هدیه‌هایی است که از فیلم‌سازان بزرگ سینمای جهان دریافت کرده است.
در محوطه باغ فردوس مجسمه ابوعلی حسن بن حسن بن هیثم ملقب به ابن هیثم قرار دارد. ابن هیثم دانشمند بزرگ ایرانی است که تحقیقات بسیاری را در رابطه با نور  بینایی انجام داد؛ این تحقیقات راهنمایی برای بسیاری از دانشمندان بزرگ اروپایی مانند چون داوینچی شد.