ثبت آیین های عزاداری سالارشهیدان؛

نگاهی به پنج مستند ماندگار محرم ؛ از ناصر تقوایی تا نرگس آبیار

نگاهی به پنج مستند ماندگار محرم ؛ از ناصر تقوایی تا نرگس آبیار

مستندهای «اربعین»، «نخل»، «تکیه دولت»، «شیرپوشان» و «کاروان و ساربان» از جمله آثاری هستند که بخش‌هایی از آیین‌های ماه محرم را ثبت و ضبط کرده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری موزه سینمای ایران، عزاداری امام حسین (ع) در ایام محرم یکی از اجزای مهم و عجین شده با فرهنگ ایران است که در قالب مستند نیز به آن پرداخته و آثار قابل‌توجهی تولید شده است . در این مطلب به ۵ مستند که به ایام محرم و پیرامون آن پرداخته‌اند، نگاه انداخته‌ایم.

ناصر تقوایی مستند «اربعین» را در سال ۱۳۴۹  ساخته است. «اربعین» با تصاویری از تدارک یک مراسم عزاداری امام حسین (ع) در بوشهر آغاز می‌شود و در ادامه داستان خود را روایت می‌کند.

فرهاد ورهرام دیگر مستندسازی است که مستند «نخل» را کارگردانی است که درباره مراسم نخل گردانی و در سال ۱۳۵۶ تولید شده است. ورهرام در این مستند به سراغ آیین و سنن محرم رفته و مراسم نخل گردانی در روستای ابیانه را روایت می‌کند.

«تکیه دولت» دیگر مستندی است که علیرضا قاسم‌خان آن را کارگردانی کرده است. این مستند درباره یکی از مهم‌ترین بناهای تاریخی شهر تهران است و به چگونگی تاثیر تاریخی، سیاسی، هنری و اجتماعی آن می‌پردازد. قاسم خان با بهره گرفتن از عکس‌ها، نقشه‌ها، نامه‌ها و دستخط‌ها و چند فریم باقی مانده از مظفرالدین شاه در کنار پویانمایی از بنا، اطلاعات بسیار خوبی را درباره تکیه دولت به مخاطب ارائه می‌دهد.

مستند «شیرپوشان» به کارگردانی نرگس آبیار سال ۱۳۸۹ و در ۱۲ دقیقه ساخته شد. این مستند به بازنمایی مراسم شیرپوشان در یزد می‌پردازد. این مراسم براساس این عقیده است که پس از واقعه عاشورا، شیری بر پیکر کشتگان آمده و بر آن‌ها زاری می‌کرده است.

مستند «کاروان و ساربان» در سال ۱۳۹۰ توسط مرجان اشرفی‌زاده ساخته شده است. این مستند درباره کاروانی در شهر دزفول است که هرساله توسط یک خانواده و با هزینه شخصی در روزهای محرم مسیری را طی می‌کنند.

منبع سوره سینما